هنگام استفاده از کامپیوتر حق الناس را رعایت کنیم

حق الناس را هنگام استفاده از کامپیوتر رعایت کنیم به چه معنی است؟ به یاد ندارم جایی برای واژه حق الناس محدودیت مذهبی، رنگی یا نژادی تعریف شده باشد، در نتیجه حق الناس مشمول همه بشریت است. سیستم عامل ویندوز، نرم افزارهایی مانند فتوشاپ و حتی یک فونت ساده مثل تاهوما کالای تجاری محسوب می شوند و سازنده در قبال فروش آن وجه نقد طلب می کند.

به دلیل تحریم های اقتصادی که گریبانگیر جامعه ماست سازندگان اکثر نرم افزارهای تجاری سامانه فروش و خدمات پس از فروش در ایران ندارند، همچنین در بسیاری موارد خرید این نرم افزارها به دلیل گران بودن دلار دارای عدم توجیه اقتصادی است.

استفاده از این نرم افزارها بدون پرداخت وجه آن مصداق عدم رعایت حق الناس است، حال تحت هر عنوان و بهانه ای که می خواهد باشد. همچنین این نرم افزارها عموما بدون کد منبع فروخته می شوند و نه تنها خریدار که حتی افراد خبره در برنامه نویسی نرم افزارهای کامپیوتری قادر به کشف اتفاقات پشت پرده این برنامه ها نیستند. ( به طور مثال اگر جاسوسی از اطلاعات شخصی شما صورت بپذیرد هیچ کس متوجه نخواهد شد )

حال راه حل چیست؟

برای مورد اول یا همان ویندوز خوشبختانه نه تنها سیستم عامل رایگان بلکه سیستم عاملی بسیار قدرتمند و با کیفیت تر از ویندوز را میتوان به راحتی تهیه و مورد استفاده قرار داد. سیستم عامل لینوکس که تحت توزیع های متعددی مانند فدورا و اوبونتو عرضه می شود نه تنها رایگان است بلکه از قدرت، امنیت و کیفیت بالاتری نسبت به ویندوز برخوردار است.

خوشبختانه از برنامه های بسیار عادی مانند پخش صوت و فیلم گرفته تا word و فتوشاپ نسخه های معادل و رایگان آنها موجود است، به طور مثال نرم افزار گمپ GIMP معادل بسیار قدرتمندی برای فتوشاپ محسوب می شود. هر چند از آنجا که این برنامه بسیار حرفه ای است میبایستی برای کار با آن و کشف قابلیت های آن وقت زیادی صرف یادگیری آن بکنید مانند فتوشاپ.

برای سایر برنامه های نیز چنین امکانی فراهم است، تنها باید به این نکته توجه داشته باشید که دل کندن از محیط ویندوز و عادت کردن به محیط لینوکس زمان می خواهد اما ارزش آن را دارد که حق هیچ انسانی را زیر پا نگذارید. همچنین در محیط لینوکس اکثریت برنامه ها به وسیله جوامع کاربری توسعه داده می شوند و در مورد برنامه های خیلی تخصصی ممکن است همه چیز از اول فراهم نباشد و در چنین شرایطی خودتان باید آستین بالا بزنید و کمبودها را جبران کنید.

همه برنامه های ذکر شده اپن سورس ( کد منبع باز ) و رایگان هستند و میتوان به راحتی آنها را مورد استفاده قرار داد، خوشبختانه در نشریه سلطان جاده در حال حاضر از هیچ نرم افزار تجاری غیرقانونی استفاده نمی شود و حتی در استفاده از فونت نیز این موضوع رعایت شده است.به طور مثال فونت های Droid Arabic Naskh ، Droid Arabic Kufi, Vazir و Samim فونت های فارسی رایگان و آزادی هستند که می توان به جای تاهوما مورد استفاده قرار داد، لذا از همه شما عزیزان چه آنها که به حکم مذهب حق الناس را رعایت میکنند و چه آنها که به حکم انسانیت درخواست می کنم در هنگام استفاده از کامپیوتر حق الناس را رعایت کنید.

امیدوارم با باز نشر مطالب این چنینی در فضای مجازی، رعایت حق الناس در هنگام استفاده از کامپیوتر نهادینه شود و جامعه ما در سطوح بین المللی شهره رعایت حقوق انسان ها باشد. از ادارات دولتی گرفته تا همین عکاسی سرکوچه و کافی نت محل واقعا نیازی به استفاده از ویندوز و نرم افزارهای گران قیمتی همچون فتوشاپ ندارند. حتی اگر حجم انبوهی از دانشگاه های کامپیوتر ما همت به خرج دهند می توانند نرم افزارهای معادل بسیار تخصصی را با کارهایی ساده اما تخصصی آماده استفاده فارسی زبانان کنند و دانشجویان نیز تجربه بسیار خوبی را برای آینده حرفه ای خود رقم بزنند. ( نویسنده نشریه سلطان جاده در انجمن کاربری فارسی زبانان توزیع فدورا آماده همکاری با همه علاقمندان می باشد )

( انتشار این مطلب بدون رعایت ضوابط کپی رایت نشریه سلطان جاده در هر رسانه ای اعم از چاپی یا اینترنتی مجاز میباشد )

error: مجاز به کپی کردن نمی باشید